Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate

Er bestaan veel zelfverdedigingskunsten, één daarvan is het karate. Het karate kent diverse stijlen, waaronder het Shinkyokushin Karate. Een stijl die wordt gekenmerkt door zijn full-contactvorm, respect en spirit. Daarom wordt Shinkyokushin ook wel Budokarate genoemd.

Net als de andere karatevormen en -stijlen heeft ook het Shinkyokushin Karate als doel de geestelijke en lichamelijke weerbaarheid van de beoefenaar te vergroten. Zelf- en lichaamsbeheersing, kracht, snelheid, lichamelijke en geestelijke flexibiliteit, wilskracht en een geef nooit op-spirit vormen hiervoor de bouwstenen.

Hoewel karate in de volksmond vaak een vechtsport wordt genoemd, is het eigenlijk geen sport. Zeker, er zijn sportieve elementen. Zo is er sprake van wedstrijden. Maar in de basis zijn toernooien slechts bedoeld om de effectiviteit van het aangeleerde te testen. Een moment om vaardigheden met anderen te meten.

Feitelijk is karate een zelfverdedigingskunst, waarbij sprake is van een opleiding. Je leert wat zelfbescherming is en jezelf te verdedigen; kortom fysiek en mentaal weerbaar(der) te worden. In de lessen zit een groot karaktervormend element. Wie het karate serieus beoefent, groeit dankzij een bescheiden houding en respect voor anderen uit tot iemand die alom gerespecteerd wordt.

Om deze houding te bewerkstelligen, zijn de fysiek zware, op de praktijk gerichte lessen en trainingen en de (streng gereglementeerde) full-contactwedstrijden een bewezen methode gebleken. Je leert dat je bij pijn niet opgeeft, maar dat het een kans is om te kunnen doorgroeien naar wilskracht en volharding. Eigenschappen die in de huidige maatschappij zeker van pas kunnen komen.

 

Masutatsu Oyama

Sosai (president) Masutatsu (Mas.) Oyama werd op 27 juli 1923 onder de naam Chee-Hyong-I in Korea geboren. Sosai Oyama is de grondlegger van het Kyokushinkai Karate. De stijl wordt gekenmerkt door de full-contactvorm, discipline en spirit. Kyokushin Karate is Budokarate. Het uitgangspunt is nooit opgeven. De wil hebben om door te gaan ongeacht tegenslag, fysiek en mentaal, met als doel om een sterke, zelfbewuste, maar bescheiden en respectvolle persoonlijkheid te ontwikkelen. Sosai Oyama werd ook ‘The Godhand’ genoemd.

“In sum, karate properly viewed is a way of perfecting the character.”
uit: This is Karate, Sosai Masutatsu Oyama

Na het overlijden van Sosai Oyama op 26 april 1994 hebben in de Kyokushinkai-wereld afsplitsingen plaatsgevonden. Er zijn meerdere (wereld)organisaties ontstaan die Sosai’s Kyokushinkai Karate en zijn gedachtegoed uitdragen. De Wereld Karate Organisatie (WKO) onder leiding van Kenji Midori Shihan, waarbij Iryoku is aangesloten, is onder de naam Shinkyokushin Karate verder gegaan. Nog steeds wordt Sosai’s Kyokushinkai Karate wereldwijd door miljoenen karateka beoefend.

Karatevereniging Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NKSO), de European Karate Organization (EKO) en de World Karate Organization (WKO).

 

 

 

 

 

 

nl_NLDutch