Boek ‘Tien jaar op een rots’
Sensei Arend Mud is al ruim 40 jaar actief in de wereld van de krijgskunsten, het Shinkyokushin Karate in het bijzonder. De opgedane ervaringen inspireerde hem een boek te schrijven over de achtergronden van zijn passie.
Wat drijft mensen om elkaar regelmatig in een karatepak te lijf te gaan? Met die vraag nam Sensei Arend de pen ter hand. Hij stelde zichzelf de vervolgvraag: wat houdt karatetraining eigenlijk in? Het antwoord daarop heeft hij vertaald in zijn honderd pagina’s tellende boek.
‘Tien jaar op een rots’, uitgebracht in 2014, is een uniek werk. De meeste boeken over karate bevatten vooral een beschrijving en afbeeldingen van technieken. Dit boek gaat in op de achtergronden en de filosofie van het Shinkyokushin Karate. De lezer ontdekt al gauw dat bij karate veel meer komt kijken dan leren schoppen en slaan.
In Japan luidt een gezegde: drie jaar op een rots. Vrij vertaald: wanneer je op een rots zit, duurt het lang voordat hij warm wordt. Reken er dus op dat je jaren (voor karateka’s tien jaar) aan iets moet werken voordat het resultaat zichtbaar wordt.
‘Tien jaar op een rots’ is geschikt voor zowel de ervaren karateka’s als voor leken. Karateka’s krijgen dankzij het boek een beter begrip van hun trainingen. Dit komt hen niet alleen van pas in de dojo of op de tatami (wedstrijdmat), maar ook in het leven van alledag. Leken zullen verrast worden en met andere ogen naar het karate gaan kijken. De mensen in de omgeving van een karateka, zoals ouders, familie, schoolleraren en vrienden, zullen (de vaak subtiele) veranderingen in houding en gedrag van de hun zoon/dochter, leerling, vriend(in), beter begrijpen.
Het boek is opgedragen aan David Dekenga, een enthousiaste en gedreven leerling van Iryoku. David overleed in 2011 op 15-jarige leeftijd tijdens het zomerkamp van de NSKO aan de gevolgen van een acute astma-aanval. Als eerbetoon draagt Sensei Arend een deel van de opbrengst van zijn boek af aan het Longfonds.
Het boek is te bestellen in onze shop!